29 October 2009

say no to COUPLE before MARRIED


..say no to couple before married..prinsip yang saya (rasa nak jadi baik sikit guna kata nama saya) pegang sejak dulu,kini dan insyaALLAH buat selamanya.Doakan saya istiqamah untuknya..Apa yang menggerakkan hati saya untuk post entry ini ialah melihat perbezaan pandangan tentang couple dari kaca mata remaja pada hari ini.So,dibawah adalah pandangan beberapa orang yang terpilih dari survey saya yang tak terancang itu.Terima kasih diucapkan atas kerjasama anda itu.Hayati pandangan mereka,fahami apa yang tersurat dan rungkai apa yang tersirat.


Entahlah apa yang aku tahu couple tu haram,kalu aku,aku nak kawen terus,tak nak main2..benda tu kan dosa..setahu aku gak,merindui orang bukan mahram kan dosa,so,aku tetap tegaskan couple itu haram.
–AYU-(sahabat yang
sama2 sengal diUMP).


Hahahaa..tak tahu lak aku..bleh jer kot asal jangan lebih2. pandai la control diri,atas kita la.
-HAMZI-(bekas ketua pelajar SRI ABIM 2001)





On my opinion arr,couple nih taklah kata salah dan taklah kata boleh..as if jika dalam keadaan yang memang takde tempat nak bergantung..for sure arr girl akan cari seseorang yang dipercayai tuk wat bergantung ..urmm..dorang kena jaga arr pape yang patut..jangan duk layan sangat desire..dan budak2 melayu skunk,dorang couple tuk suka2..sampai lari tak cukup tanah kalu family tentang diorang punya pilihan.
-SHIKIN-(sahabat yang banyak membantu supaya markah add math aku tidak fail ketika trial SPM di MMP)



zahar_8575: bg sy
zahar_8575: couple ne kadang da kebaikan n da jgk keburukan
zahar_8575: yg penting niat
qeel_89: lagi??
qeel_89: huraikan..
zahar_8575: kalu niat 2 betu
l2 just nk couple takpe
zahar_8575: jgn da nia
t utk nafsu
zahar_8575: tapi skrg ne couple2 hanya utk nafsu je
zahar_8575: lgpun
zahar_8575: perempuan hnya akan serah segala2nya bila dah couple
zahar_8575: dia rela serah
kan ape saje demi cinta
zahar_8575: rela utk org
yg dia cinta
qeel_89: lel
aki??
zahar_8575: biarpun tergadai badan
zahar_8575: maks
ud awk
qeel_89: Kalu pmpuan camtu,kalu l
aki lak camne?
zahar_8575: em
zahar_8575: bg laki
zahar_8575: cinta hanya mainan
zahar_8575: hanya utk pikat girl
zahar_8575: utk dapat kan
kepuasan nafsu
zahar_8575: jarang
da yg betul2 cinta sejati
zahar_8575: se
muanya hanyalah
zahar_8575: cinta palsu
zahar_8575: hanya inginkan pe yg pada perempuan je
zahar_8575: dah
h dapat pe yg di mahukan
zahar_8575: ditinggalkan beg
itu saja
-ZAHAR- (salah sorang rakan yang tidak dikenali perwatakannya dan bertuah terpilih untuk menyuarakan pendapatnya)




[09:48] qeel_89: pey, ada masa tuk i x??
[09:49] qeel_89: nk tanya opinion u nii..
[09:49] msn/pink_dolphin: apa?
[09:50] qeel_89: what do u thing about couple?? i need to know coz i have a research about this..
[09:50] qeel_89:
*think
[09:51] qeel_89: i need to know from non muslim
[09:51] msn/pink_dolphin: couple?
[09:52] qeel_89: yupp..
[09:52] msn/pink_dolphin: u wan wat about couple?
[09:52] qeel_89: don know..

[09:52] qeel_89: i wan t
o know ur opinion
[09:52] msn/pink_dolphin: har
[09:52] qeel_89: good or bad??
[09:54] msn/pink_dolphin: erm, u mean marry or dating?
[09:54] qeel_89: both?
[09:54] qeel_89: i
wan 2 know both
[09:55] msn/pink_dolphin: dating then ntg
[09:55] msn/pink_dolphin: if wanna marry need to think very deeply
[09:57] qeel_89: so,no need to couple if u don wan commit,rite??
[09:58] msn/pink_dolphin: haha, this one is depend to ppl

[09:58] msn/pink_dolphin: but i think for u as a muslim, yes
[09:58] qeel_89: why u say like that??
[09:58] qeel_89: i'm so glad to hear that..
[09:58] qeel_89: hahahaha
[09:59] msn/pink_dolphin: ceh ceh ceh
[09:59] msn/pink_dolphin: u
need to follow the rules in ur religion maaa
[09:59] qeel_89: yupp..

[10:00] qeel_89: u know our rules??so glad laa..

[10:00] qeel_89: but certain muslim not follow..

[10:01] msn/pink_dolp
hin: that's their business
[10:01] msn/pink_dolphin: wat u need to do is advise
[10:01] msn/pink_dolphin: if they x listen

[10:01] msn/pink_dolphin: then ....

[10:10] msn/pink_dolphin: i believe tat if no do smtg tat hurt people then is enough.
[10:11] qeel_89: E
rmm..okies..
[10:11] qeel_89: tq 4 ur c
ooperate..
[10:12] msn/pink_dolphin: welcome
-PEY-(classmate diUMP merangkap jiran depan bilikku)




qee_ladybird: what do u think bout couple??
baby:
maksud qila?
qee_ladybird: what u think bout that??
baby: (0:01)
bout wat?
baby: (0:01) cou
ple ke?
qee_ladybird: (0:02)
yupp..
baby: (0:07)
what do
i think about couple
baby: (0:08)
hurmmm.....
baby: (0:08)
jap
qee_ladybird: (0:08)
good or bAD??
baby: (0:09)
both
qee_ladybird: (0:10) what??
baby: (0:12)
adakah maksud qila, adakah orang yang bercinta buruk atau baik?
baby: (0:12)
gi
tu ke?
baby: (0:12)
skop couple ni luas la
baby: (0:12)
cube limitkan sikit
qee_ladybird: (0:12)
yupp..
qee_ladybird: (0:12)
adakah kesan baik atau buruk??
baby: (0:13)
tu la baby jawab dua dua nye ade
qee_ladybird: (0:14)
okies..
qee_ladybird: (0:14)
cepatlaa...
baby: (0:14)
a
pe?
qee_ladybird: (0:17)
cepatlaa urbopinion
qee_ladybird: (0:17)
*ur opinion
baby: (0:17)
qila nak tau ape?
baby: (0:17) tu la ade
baik n buruk.
baby: (0:17) lepas tu?
qee_ladybird: (0:18) ur op
inion...
baby
: (0:18) nak baby huraikan ape yang baik ape yang buruk, tu ke?
qee_ladybird: (0:19)
yupp..
baby: (0:28)
k
baby: (0:28) bagi baby, kene tengok la
macam mane prinsip couple tu
baby: (0:31)
baby cerita semua ni berdasarkan pengalaman la
baby: (0:31)
first first tu memang la semua nye manis
baby: (0:31)
maklumla, baru kenal
baby: (0:32) tapi lau dah lame lame
baby: (0:32) mula la nampak semua kelemahan dan kelebihan pasangan
baby: (0:32)
trust me, tyme tu la byak nye timbul gaduh gaduh la
baby: (0:32)
jeles la
baby: (0:32)
macam ma
cam ade
baby: (0:32)
yang tu keburukan nye
baby: (0:32)
coz once dah gaduh, die boleh effect emosi
baby: (0:32)
lau emosi dah tak tenteram, cam ne nak study?
baby: (0:32)
n satu lagi keburukan couple, lau orang tu die tak pandai nak kawal perasaan, die boleh terhanyut
baby: (0:33)
maksud nye, lupa dunia
baby: (0:33)
tak sedar la tentang t
anggungjawab die
baby: (0:33)
tu keburukan die la
baby: (0:34)
bagi baby, kebaikan nye plak, boleh improve kite sendiri
baby: (0:35)
baby bukan nak show off la, bf baby skang ni, yang qila kenal tu die selalu ingatkan baby tentang tanggungjawab baby
baby: (0:35)
so, dalam masa yang sam
a, kita boleh ubah diri kita sendiri
baby: (0:36)
dari segi perangai la paling ketara
baby: (0:36)
honestly, baby seorang yang cepat naik darah
baby: (0:37)
but after kenal die, baby try belajar erti kesabaran, n this is me now
baby: (0:37) one more thing, we can learn more about love
baby: (0:37)
life
baby: (0:37)
love sebab kita belajar macam mana nak mencintai pasangan kita
baby: (0:37)
kira macam buat experiment la
baby: (0:37) kita mesti tau ape yang die suka, ape yang die tak suke
baby: (0:38) semua ni adalah preparation u
ntuk alam rumahtangga
baby: (0:38)
baby cakap boleh learn about life coz hidup di dunia ni bukan senang
baby: (0:38)
banyak cabaran dan rintangan
baby: (0:39)
macam tu juga dalam bercouple
baby: (0:40)
the best thing is, apabila dalam hubungan tu berlaku nyer pergaduhan or salah faham, dua pasangan tu try their best untuk settle bagus bagus
baby: (0:40)
cari p
unca masalah
baby: (0:40) lepas tu forgive n forget
baby: (0:40)
merapatka
n hubungan la konon
baby: (0:42)
ni la nasihat baby, lau nak bercinta, jangan terburu buru
baby: (0:42)
berkawan dulu dengan si dia
baby: (0:42)
kenali latar belakang die
baby: (0:43)
wei... yuhuuu....
-BABY-(one of my classmate a.k.a bestfriend diUMP)



Secara sainsnya,remaja ingin rasa disayangi dan menyayangi.so,mereka akan bercouple dan of course mereka akan kata wajar tuk berc
ouple.Pada pendapat agama lak,tak wajar tuk bercouple tak berkahwin,sebab tu nabi pernah bersabda,nak elak zina kena kawen.kebanyakkan love after marriage,bahagia selama2nya sampai ke akhirat sbb kedua2 lelaki dan pmpuan suci.
-DEE-(salah sorang sahabat maya yang tidak pernah mengenali merangkap kawan satu PLKN nga roomate saya
diKMK)



Itu sahaja komen2 yang dilontarkan oleh mereka.Dalam banyak2 tuhh,saya tertarik dengan komen oleh Pey,dia rupa2nya tahu segala larangan dalam agama kita,namun sedihnya,kita yang ISLAM ini sendiri kadang2 tidak sedar..MasyaALLAH!!!


Tidak salah untuk couple atau bercinta namun biarlah dengan jalan yang diredhai...fikirkanlah...malas nak ulas panjang2 sebab semua orang sudah mengetahui hal ini....




Tiada rahsia tersembunyi untukku terus teguh berdiri,
Menepis serangan cinta seorang lelaki,
Hanya prinsip diri merantai hati,
Menggugat emosi,
Turut membelit naluri,
Mengharap hanya cinta abadi,
Mendamba hanya cinta hakiki,
DariMU,YA ILLAHI,
Ku punya maruah diri,
Ku juga punya rasa hati,
YA ILLAHI,
Kuatkan hati ini,
Teguhkan jiwa ini,
Biar kasih ini,
Biar sayang ini,
Hanya untukMU
YA ILLAHI,
Kuserah diri ini......



notakakiku1:special post untuk dia...semoga mengerti,mengerti dan mengerti...semoga wujud keinsafan dalam hati kamu....
notakakiku2:Abaikan penggunaan english yang lintang pukang dan shortform dalam chatting...tidak sesuai tuk 18 tahun kebawah..hihihi...
notakakiku3:Akhirnya sebulan duk dalam draft.selamat juga dipublish...sorry fina...lama tunggu...
notakakiku4:From inside in my heart,i need him..

1 comments:

yayya said...

a very2 brilliant post,, hee,, gudjob 4 d research,, haha,,