24 December 2012

Anda akan rasa sekiranya anda pelajar UMP...

Assalamualaikum..

Saat-saat hampir meninggalkan bumi gambang ini,mari kita kita review semula...

Anda akan rasa sekiranya anda pelajar UMP...

1- Anda semestinya faham makna e-comm, sharing, OR......
2- Anda wajib membeli di Ina Shop sekalipun dalam hati memaki hamun harga barang-barang kat situ.
3- Pelajar perempuan stress tinggal di KK3 disebabkan kunci pagar tepat jam 12 malam.
4- Anda akan/pernah makan di Safiyyah walaupun sekali...sedak wooo gua cakap.
5- Kita akan jumpa orang yang sama setiap hari tapi tak kenal pun.
6- Setiap hari pening fikir nak makan apa untuk hari ini.
7- Megamall dan ECM satu-satunya tempat outing pelajar UMP. KP tak layan mana boh.
8- Dulu masjid UMP digelar kilang, sekarang digelar Masjid Petronas.
9- UMP ada dua kampus, Gambang & Pekan. Masing-masing digelar dia budak Pekan, awak budak Gambang,padahal semuanya UMP..kata 1 UMP.
10- UMP ada pasar malam sendiri, setiap petang rabu.
11- Satu-satunya universiti yang berada di tepi highway. Lepas tol jer, terus nampak UMP.
12- UMP ada jejantas menghubungkan dewan kuliah, pentadbiran dan etc dengan Kolej Kediaman 4.
13- UMP memang ada guard yang suka saman student.Kadang-kadang ada yang baik, sporting tapi jarang lerrr.
14- UMP memang suka buat jamuan makan-makan free. Antara korang malu atau tidak,mahu atau malas jer.
15- UMP Gambang dikelilingi anjing, UMP Pekan dikelilingi lembu. Lepas ni UMP mungkin boleh jadi Universiti Penyelidikan Zoo.
16- Event-event besar selalu buat kat kompleks sukan. Event sederhana besar kat astaka. Event kecil-kecilan hanyalah di blok W.
17- Pelajar lelaki tahun 1 majoriti pakai basikal.Dah jadi senior upgrade pakai motor/kereta.
18- Ada court basketball depan KK3 tapi student lelaki yang selalu main.
19- Ada kiosk maxis oooo dalam kafe student.
20- Student wajib ambil briged siswa exclude student yang join badan-badan beruniform (Wataniah,Sispa,Suksis etc)
21- Student final year mesti sibuk dengan PSM, wajib untuk semua fakulti.
22- Sejak-sejak ada OR (Open Registration), semua student mesti stress pada malam OR dibuka.
23- Hanya ada dua kafe utama di KK3 & KK1. Semua kebulur bila makanan habis.
24- Semua bengang dengan akak-akak kat Ina Shop.Tak pernah senyum.
25- Shower dan bilik air selalu full time 7.30 am dan 7.00pm.
26- UMP ada sharing. Download apa sahaja movie dan siap boleh request lagik.U lain tak pasti.Takyah tengok wayang.Tunggu saja sharing mana upload.
27- Library sentiasa penuh time study week. Ramai ambil port menghadap highway sekiranya di UMP Gambang.
28- Pelajar UMP tidak boleh hidup tanpa PC/Lappy dan Internet.
29- Internet sentiasa free dalam bilik.
30- Sekurang-kurangnya, setiap orang mesti pernah study di One Stop Centre meghadap ATM CIMB.
31- Sekiranya ATM BIMB out of services, semua baru terhegeh-hegeh cari ATM Maybank.
32- UMP-KL hanya 3 jam sahaja. Ibarat seperti balik rumah sahaja.Jika ada event di KL,mesti balik hari.
33- Bilik MPP cantik dan terbuka untuk semua student, tapi semua malu dan segan nak masuk.
34- Pelajar-pelajar lelaki kuat main game Dota.
35- UMP Pekan banyak tasik.Kalau rasa nak bunuh diri, terjun terus kat tasik,takyah cari port lain.
36- UMP Pekan dekat dengan pantai. Angin sepoi-sepoi bahasa.
37- UMP Pekan - UMP Gambang tersaaaaaaaangaaaat jauuuuuhhhhhh.Perjalanan 1 jam.
38- UMP Pekan dulu selalu takde air.
39- Simpang Gambang ada pasar malam setiap hari khamis.Pelajar yang gigih akan berjalan kaki untuk ke pasar malam tersebut.
40- Sejak KK3 dikunci tepat jam 12 malam, banyak maintenance ke atas pagar dijalankan memandangkan banyak 'lubang-lubang tikus'.
41- UMP femes dengan Oovoo dulu, sekarang skype.
42- Kalau ada masalah di UMP, page MPP mesti kena serbu dan dimaki.Kadang-kadang kasihan mereka.Entah mengapa dan tiba-tiba kena marah dengan student.
43- Bangun pagi mesti terus on pc/lappy, check fb kot2 ada announce kelas cancel. Tanpa gosok gigi.Gosok mata jer sebab kadang-kadang tak percaya kelas cancel.
44- Pelajar lelaki ke kelas pakai sempoi sahaja, seluar slack/jeans dan t-shirt berkolar. Nak tengok diorang pakai smart, tunggu hari presentation. Tak kesah subjek apa,fakulti mana. Siap tie lagik.
45- Student civil suka 'ukur jalan' sekitar UMP. hehe
46- Pelajar UMP wajib ada jaket fakulti dan warnanya berbeza mengikut fakulti. I punya hitam hokay.
47- Pelajar UMP kalau outing wajib ke kuantan. Tak pernah dengar nak outing ke raub,jengka or mentakab.
48- Bukan Majlis Perbandaran jer suka clamp tayar kereta, UMP pun pernah clamp tayar kereta.
49- Sesiapa yang kena kompaun, boleh buat sesi rayuan untuk kurangkan kompaun.
50- Semua warga UMP mesti ada akaun E-Comm.
51- Student UMP suka buat dan makan steamboat. Masak guna rice cooker jer pun.Tapi sebab ramai,maka jadi best.
52- Kalau student yang guna kereta duduk kat KK4 nak ke kelas, kena redah jalan berlubang & lecak atau pusing jauh gila sampai kat Tol Gambang. (Darimo Roslan)
53- student UMP memang suka berniaga...dadih, hotdog n lain2....kete sewa pon ada (IMRAN)
54- kat UMP, student boleh pelihara haiwan peliharaan... kucing, arnab, ikan, lembu (?????).. dan sebagainya.(Nazziman)
55-Student lelaki selalu datang lambat sebab KK2 jauh dari lecture room (alasan semata-mata)(Nazziman)
56- Kalu ada kelas lepas smayang jumaat, g kelas pakai baju melayu n kopiah coz malas nak tukar.Ada tuh siap macam pengantin baru pula.hehe..(Nazziman)
57-Kalau budak perempuan Gambang pegi Pekan... semua mata terbeliak sebab kebanyakan budak UMP Pekan hensem2... dan kalau budak lelaki Pekan datang UMP Gambang, semua terbeliak biji mata sebab budak2 perempuan kat Gambang comel2..(Shada).
58- Setidak-tidaknya pelajar perempuan KK3 pernah/akan masuk kolej melalui lubang-lubang tikus even hanya sekali.Tipu la kau kalu tak pernah buat macam gitu.Aku pun pernah jugak.hahaha.


UMP, No matter what, i'm gonna love you forever and ever.




Kalau ada lagi, sila-sila la tambah....heeee....gurauan semata-mata.


Next :  Anda akan rasa sekiranya anda pelajar  FSKKP UMP...




katahatiku1: Sesajer merepek malam-malam.Tiada kaitan dengan mana-mana pihak.
katahatiku2: Bakal meninggalkan UMP..sobsobsob.....







Anda akan rasa sekiranya anda pelajar FSKKP UMP...

Assalamualaikum..

Saat-saat hampir meninggalkan bumi gambang ini,mari kita kita review, sebelum ni kita buat untuk UMP, ini kita buat untuk fakulti pula.


 Anda akan rasa sekiranya anda pelajar  FSKKP UMP...

1-  Satu-satunya pelajar yang tak boleh hidup tanpa laptop dan internet.
2- Tak suka coding tapi time projek,pandai dan boleh pulak kau siapkan coding. Supernatural power gitu.
3- Kalau masuk lab kofem bukak FB, twitter, youtube bagai, sebab laju giler. Lecturer tak kasi pun,kau on jugak.Padahal bukan buat apa, sajer nak kasi hijau icon fb jer.
4- Sejuk gilerrr dalam lab. Rasa cam duk kat oversea.Tapi ada gak lab yang suam-suam kuku.
5- Majoriti lecturer FSKKP sporting dan best. Tak menyesal jadi family fskkp.
6- Buat HOT kat lab dan boleh bawa segala mak bapak nenek nota bagai.Tapi tak pernah jugak dapat full mark.
7- Selalu berharap dalam final exam juga boleh bawa nota-nota.Tapi hampeh.
8- Satu-satunya fakulti yang ajar cara nak format pc tapi gua baru berani sem ni format.hahaha
9- Semua pelajar fskkp ada akaun msdn.Boleh download seriey key dan installer2  secara percuma.
10- Sebelum naik jumpa lecturer kat tingkat atas, mesti lepak-lepak kat kerusi bawah.Tengok tv seround.
11- Lecturer lelaki tingkat atas sekali.Penat woooo nak menapak....
12- Semua orang sangka student komputer tahu macam-macam perkara,hakikatnya tak semua orang okies.
13- Kami ada blok M.Kat blok M ada PC Mac Apple.Keyboard kecik ooo.
14- Karnival PSM kami macam pesta.Meriah ok.
15-Setiap sem mesti ada lecturer sambung belajar.
16- Wajib ada skype.Senang share nota dan coding.kahkah
17- Satu2nya fakulti yg gunakan moodle dengan sepenuhnya. Kuiz online moodle, submit psm moodle, forum pun moodle.Segalanya moodle. (Nazziman)
18- Bilik timbalan dekan jadi bilik mengumpat dan mengutuk kalau bosan. Boleh berjam-jam kalau duk berborak dalam bilik timbalan dekan.(Nazziman)
19- Bila student parking basikal kat dean punye parking automatic kena sound kawkaw dgn kak is (Ayu)
20- Sebelum balik kelas mesti nak p fac..takdak tujuan..hanyalah sekadar mahu amik angin air cond. (Ayu)
21- Dalam fskkp, gua ada gegurl-gegurl gua...missing them so much.



Ini coding budak komputer...



haa...tu jer laa..malas dah nak taip banyak-banyak.


katahatiku1 : Akan merindui fskkp juga nanti...


15 December 2012

Gegurl-Gegurl Kesayangan Saya

Assalamualaikum..

Haa...dah taw,minggu ni minggu yang busy, tapi macam biasa, blogger perangai gaya gini selalunya akan sibuk update blog jugak.Tinggalkan OOP ku seketika.

Alhamdulillah..dapat jua ketemu semua gegurl kesayangan. Nana & Madi safely arrived at UMP pada sabtu semalam.Apalagi,macam-macam la ceritanya.HAHAHA.Rinduuuu.....

Petang sabtu juga,kami sempat planning birthday party untuk kak nini & ayu.

Arrghh...malas nak taip panjang-panjang, pictures can tell everything.

~Happy Belated Birthday to both of You~


Blackforest Cream Cake

Kau suap aku, aku suap kau..
sayang menyayang, cinta dikenang..lalala

selain bergalok, ni aktiviti haram mereka.


Tak banyak gambar sebenarnya, semuanya sensored untuk dimasukkan ke public.Walaweehh...heee..


Best friends have conversation that nobody understands. And its true. Only we know and understand. Thanks for coming and spend the best time together.Remembering all the wonderful things last night we have shared, leaning on each other, as we did this past year.Love u olss much more, more, and more.




katahatiku1: Sorry korang jika terkurang perhatian,almaklumlah kami berdua masih bergelar pelajar.hihi
katahatiku2: Thanks datang UMP wehh....

12 December 2012

Again...jodoh...

Assalamualaikum..

Welcome Disember 2012 dan bakal mengucapkan Bye Bye 2012.

Saya cuma terfikir-fikir dan sememangnya memang banyak fikir bila bosan-bosan (banyak memang), dengan phrase ini ;


Rasulullah SAW pernah bersabda :


"Salah satu keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya(mas kahwin)."

Saya fikir, bagaimana dengan perempuan yang lambat jodohnya?
Bagaimana dengan perempuan yang tiada jodohnya di dunia?
Adakah kurang berkat dirinya jika dia bernikah menjelang umur 30 tahun berbanding keberkatan dengan bernikah semasa umur 20 tahun?
Bagaimana mahu percepatkan jodoh dirinya sedang si pria masih belum kunjung tiba?

Dan saya konfius. Namun, saya tersedar bila phrase ini berkibar-kibar di layar mata.


Allah Swt berfirman: “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui” (QS. Al Baqarah: 216).


Jodoh itu rahsia ALLAH. Tiada siapa tahu, tiada siapa mengerti siapa,bila dan bagaimana ia dipertemukan.

my friend said;
my name is I
my problem is LOVE
my solution is YOU

hahahaha....


Jadinya, bukan risau pun tentang jodoh, cuma mahu bagi cliche untuk entry wish.hahaha. ;p



Kesimpulannya,

Selamat Pengantin Baru buat semua sahabat yang melangsungkan pernikahan sepanjang Disember 2012 ini. Jutaan kemaafan atas ketidakhadiran.


Dengan Nama ALLAH yang Maha Pemurah lagi Penyayang,

Ya Allah Ya Tuhanku,
telah kau catatkan mereka berdua bersama,
titipkanlah kemesraan diantara mereka agar kebahagian itu kekal abadi,
seiringkanlah mereka dalam melayari bahtera perkahwinan,
jadikanlah mereka pasangan yang bahagia dan berkekalan buat selamanya,
hingga ke akhir hayat dan kurniakanlah mereka zuriat yang sempurna,
beriman dan beramal soleh,
sesungguhnya Engkau berkuasa atas segala sesuatu

Ya Allah Ya Tuhan kami
Andai kau berkenan limpahkanlah kepada mereka,

Cinta yang Kau jadikan pengikat rindu,
Rasulullah dan Khadijah Al-Qubra yang Kau
Jadikan penghias keluarga Nabi-Mu yang suci.



Ya Tuhanku Yang Maha Pengasih
Andai semua itu tak layak bagi mereka, maka
Cukuplah permohonan mereka dengan redha-Mu,
Jadikanlah mereka sebagai suami isteri yang saling
Mencinta di kala dekat dan jauh,
Saling menjaga kehormatan dikala jauh,
Saling menghibur dikala duka,
Saling mengingat di kala bahagia,
Saling mendoakan dalam kebaikan dan ketaqwaan,
Saling menyempurnakan dalamperibadatan.



Ya Tuhanku Yang Maha Penyayang
Sempurnakanlah kebahagiaan mereka dengan menjadikan
Perkahwinan mereka ini sebagai ibadah kepada-Mu
dan bukti pengikutan dan cinta mereka kepada sunnah Rasul-Mu
Sesungguhnya Kaulah Yang Maha Pemurah
Lagi Maha Penyayang
Amin Ya Rabbal Alamin





katahatiku1 : Allahu Rabbal 'Alamin..please give me the best ever for myself and my religion.



01 December 2012

Anakku Permata Hidupku


Assalamualaikum.

Ini adalah cebisan sharing dari seorang sahabat di facebook. Tertarik dan menarik hati untuk ditepek disini.

[ Anakku Permata Hidupku ]


Mahu aku cubit-cubit, gomol-gomol juga pipi budak ni..
Inilah tajuk Bicara Wanita di KTC pagi tadi. Petah betul Ustz Siti Norbahiyah berceloteh, penuh ilmiah, ditambah pula dengan cambahan idea suaminya. Dua-dua pandai menarik hati penonton. Walaupun rata-rata penonton terdiri daripada golongan ibu, namun, kami sebagai golongan pertengahan faham apa yang ingin mereka sampaikan. Penggarapan ilmu membentuk keluarga bahagia :)


* Antara tips-tips yang sempat dikutip ialah tentang cara-cara menjadi permata keluarga (anak soleh). Pastikan dalam keluarga ada aset aset 3B (Berharga, bangga, bahagia).

* Tambahnya lagi, nabi pernah berkata, orang yang mandul itu sebenarnya ialah ORANG YANG MEMPUNYAI ANAK, TETAPI TIDAK BOLEH MEMBERIKAN MANFAAT KEPADA ORANG TUANYA.

* Amalkan ayat Al-Quran surah 74 :)

* Menjaga pemakanan dalam keluarga.
i) pastikan punca rezeki HALAL
ii) beli brgn HALAL, produk muslim !
iii) air tangan sendiri~masak sendiri baru boleh bahagia ^^



* DOA IBU - doa ibu tiada hijab, senang makbul. Jadilah ibu yg selalu mendoakan anak2~

* Campakkan kasih sayang dalam famili
i) selitkan kata-kata semangat (elakkan perkataan kenapa, sebaliknya gantikannya dengan mengapa dan bagaimana)
ii) selalu bagi hadiah pun boleh pupuk bahagia :)
iii) sentuhan fizikal ( buat2 sakit kpala suruh mak urut..hee)
iv) luangkan masa bersama
v) memberi khidmat (saling membantu...apa yg penting? kerjasama)

* Tips2 untuk ibu mengandung
i) 6 bulan pertama masa plg baik untuk didik anak dalam kandungan.
ii) doa banyak2 \(^^)/
iii) banyakkan membaca Al-quran selepas minggu ke 14 (drp kebiasaan)
iv) amalkan...
mggu ke 14- surah yusuf, supaya anak cantik.
mggu ke 24- surah luqman, supaya anak bijak.
mggu ke 36-surah maryam, supaya anak menjadi penyabar dan senang melahirkan anak :)
~ selepas melahirkan, jika air susu susah nak keluar, amalkan surah Al-Hujrat.

Suami ustazah turut memberikan doa-doa untuk diamalkan, jika kita yakin, insyaAllah~

Nak anak pandai belajar?
-Al-anbiya ayat 79
Kalau anak suka bergaduh?
-Al-baqarah ayat 102
Anak malas sekolah?
-Surah thoha ayat 1-5
Anak suka keluar malam?
-Surah Ar-Rom ayat 131.

Apa yg baik itu datang dari Allah dan yg buruk itu juga datang daripadaNya namun disandarkan kepada insan yang membuat catatan ini. Wassalam :)



katahatiku1: Thanks for najwa, semoga dipermudahkan segala urusan.
katahatiku2: Masih runsing untuk satu perkara yang entah bila mahu selesai..

27 November 2012

Pendam Perasaan itu Satu Jihad


Assalamualaikum...

Terasa perlu ditepek disini. Semoga ia juga turut melekat dihati sampai bila-bila.


Cinta & Jodoh


Seorang sahabat mendekati ana, memandang ke mata ana, memegang tangan ana, memeluk ana.

"Kenapa?" soal ana apabila melihat dia diam membisu tapi seakan ada sesuatu yang tidak selesai dari raut wajahnya.

"Sakit". Pendek jawapannya membuat ana berteka-teki.

"Sakit?Apa yang sakit?"

"Hati"

"Allah". Helaan nafas ana begitu kedengaran.

"Hati sakit?Kenapa ni sahabatku?". Ana paut bahunya dekat di bahu ana.

"Nur..sakit kan kalau kita pendam sesuatu tu."

"Ermm..". Ana angguk tanpa komen. Mahu dia menerus bicara.

"Hati saya sakit, saya suka tapi malu."

"Suka tapi malu?"

"Nur, saya suka pada seorang lelaki. Dia lelaki yang baik, hati saya kacau. Saya kenal dia biasa-biasa sahaja, tapi saya suka dia."




"Owh..sakit sebab tu ke?". Ana senyum. Itu rupanya.Buat ana cuak saja.

"Macam mana ni Nur..saya kena bagitahu dia ke? Saya takut, kalau saya tak bagitahu, tup tup esok saya dapat jemputan kahwin dari dia."Luah sahabat ana.

"Hmm..." Ana berkira-kira.

Soal cinta dan jodoh.Ana bukannya arif.Ana bukannya pakar cinta bukan juga ustazah. Tapi ana, seorang sahabat, saudara dan cintanya, jadi, ana perlu membantunya.

"Percaya tentang jodoh?"

Sahabat ana angguk.

"Percaya tentang takdir ALLAH?"

Angguk lagi.

"Kalau percaya kenapa risau?".Ana senyum.

"Tapi..kita kan kena usaha."

"Ermm,agak-agak, kalau kamu bagitahu lelaki tu yang kamu suka kat dia, boleh kahwin terus ke?"

Sahabat ana geleng.

"Agak-agak, kalau kamu bagitahu dia pasal kamu suka kat dia, jiwa dia kacau tak?"

Sahabat ana senyap. Kemudian angkat bahu.

Ana senyum dan meraih tubuh sahabat ana, memegang tangannya kejap dan erat.

"Umur baru 22 kan?"

"Sahabatku, yakinlah pada ALLAH. Soal cinta dan jodoh ni, Nur pun tak pandai. Apa yang Nur ingat dan pernah baca,kalau kita pendam perasaan kita, kita simpan baik-baik, itu dikira jihad."

"Bersabar dan berdoalah. Jangan sempitkan skop 'usaha' itu. Menjadi wanita mahupun muslimah yang solehah itu juga usaha.Kita usaha tambah ilmu, ilmu sebagai muslimah, isteri dan ibu. "

"Ingat, ALLAH sudah menetapkan jodoh kita. Buatlah macam mana pun.Andai dia jodoh kita, Allah pasti akan pertemukan jua."

"Sahabatku, suka dan cinta itu fitrah. Fitrah yang perlu kita jaga dan pelihara dengan baik. Jangan biarkan fitrah melulu tanpa pedoman."

Sahabat ana tampak seperti bersemangat kini. Dia memandang ana penuh pengertian.

Ana menyambung lagi.

"Salurkan rasa cinta kamu kepada ALLAH. Perasaan cinta itu datang dari ALLAH.Jadikan, kembalikan ia pada ALLAH."



Akhir pertemuan, ada titisan air mata di hujung pipi sahabat ana.

Berdetak hati ana.

Terakhir kalinya, ana dipeluk dengan penuh rasa kecintaan.

Perlahan ana bisikkan, "Serahkan urusan ini kepada ALLAH, insyaALLAH, ALLAH punya jalan yang terbaik."



katahatiku1: Ini diambil dan dicilok dari blog kawan. Kredit : Kindoi
katahatiku2: Jangan banyak tanya, hanya untuk bacaan dan peringatan sahaja. Tiada maksud tersurat atau tersirat.





25 November 2012

Siapakah Rakan Yasinku?


Assalamualaikum..

Currently on Cerita Dari Syurga terbitan PTS Publication dan tertarik dengan puisi ini.


Rakan Yasinku
Setia berkata dalam bisuku
Kerna kau setia dalam hidupku

Rakan Yasinku
Aku tahu tidurku panjang
Kau datang kau ziarah
Maaf tidur panjangku tidak dapat kuputuskan seperti dahulu

Rakan Yasinku
Dekat pada diriku
Dekat menyentuh rohku
Dalam jaga dan tidur kau bersamaku

Rakan Yasinku
Rakan senyum dunia
Rakan senyum hidup
Rakan senyum tanpa kosong

Apa aku punya rakan yasin
Atau ada rakan lagu dan nada sahaja
Buat ketawa buat gembira
Terisi gembira dunia
Tetapi lenaku sunyi sahaja

Rakan Yasinku
Dalam hidup aku mencarimu
Garis akhiran baru ku tahu
-ceritadarisyurga-

La ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minazzolimin.

"Tidak ada Tuhan yang disembah melainkan engkau, ya Allah.
Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim." [ 21 : 87 ]




22 November 2012

#OnlyInMMP


Assalamualaikum....

Selesai format laptop, bukak newfeeds facebook,terus nampak mira (geng2 sep cuci aku) share picture #OnlyInMMP twitter.Terus bukak.

Dan gelak kuat-kuat bila ingat semula kenangan-kenangan kat MMP..really miss MMP.. Maahad Muhammadi Perempuan Kota Bharu Yes, saya bekas pelajar MMP. Walau ada yang tak percaya saya adalah lepasan Maahad, hakikatnya Maahad banyak mengajar saya erti hidup dan kehidupan.

Di Maahad, saya kenal tamrin, usrah, tahajjud, dhuha, yasin setiap hari, mathurat setiap hari. Walau sekarang saya tak seistiqamah dulu, saya tetap bangga bahawa saya lepasan Maahad dan Maahad yang mendidik saya menjadi seperti hari ini.

Dulu, saya kurang suka dengan Maahad. Hoii...serius, sekolah paling strict woo, sape suka kan?Tapi saya rindu semua kenangan dulu-dulu. Berdebar-debar time nak buat kesalahan.HAHA. Dulu, walau saya punya jawatan dalam organisasi yang agak penting di Maahad. Ada aku kesah?

Tapi, dulu takde la jahat mana kan.(ehh...ayat macam sekarang jahat gila-gila la..hehh). Biasalah, jiwa remaja. Nakal itu mesti. Kalau tak nakal, tak nikmati hidup sebenarnya. Alangkan dulu pun saya nakal, sekarang saya di UMP, nakal itu tetap ada.HAHA.

Kalau dulu, ada geng sep2 cuci, di UMP ada geng gegurl2...haha..kat mana-mana mesti ada geng hehh? Haruslaaa kena meriah ye dak?

Saya sedikit pun tak menyesal dengan kenakalan dulu kerana ia satu pengalaman.HAHA.Lari dari usrah dan kena rotan di tapak tangan masa thobur itu dah biasa. Dulu selalu berkejaran dengan dhobitah (pengawas) , di UMP berkejaran dengan guard UMP.


sebab MMP hanya ada girls, so nak baring tidur2 atas padang..feel free...kitorang suka cabut-cabut rumput atas padang kalau buat thobur or usrah atas padang. Ntah nape ntah cabut rumput, untung tukang kebun MMP takyah mesin rumput daaa...doa waktu pagi wajib dibaca dan semua orang memang automatik berhenti berjalan,makan, or apa2 jer laa...kat mana nak cari tempat gini?


Dulu ambik  berpuluh2subjek dan boleh belajar dalam tempoh setahun jer dan boleh pulak skor, tapi sekarang hanya 6 7 subjek dalam tempoh 6 bulan,tak mampu da nak jadi sehebat dulu. Juga tak tahu kenapa. Dan result mesti kena tinggi kalau tak memang kena bebel time thobur(perhimpunan)..hehe. Takleh pakai tudung singkat,nanti kena pakai tudung labuh warna hitam atau telekung sembahyang sampai habis satu hari sekolah tu.Tak ke malu?haha..itulah MMP.


Time thobur tak pernahnya duduk dalam barisan satu kelas yang sama,mesti duduk dengan geng-geng sebab nak borak punya pasal.Tak habis-habis borak dan gosip. tak pernah habis..Biasala girls right? Dan sebenarnya, sebab ramai punya pasal, tak jumpa pun barisan kelas tu. Dan cikgu-cikgu pakai tudung labuh bukan terbatas pada ustazah sahaja, teacher Kimia, Bio, Bi pun ada pakai tudung labuh. Bawa handphone adalah dosa besar di MMP ok?hehe


Dulu dan sekarang. sebab MMP berada di tengah-tengah bandar KB, maka tempat-tempat  seperti Mall dilarang masuk.Padahal bukan Mall sangat pun. Pelajar MMP memang takleh masuk PT, KFC, Parkson bagai, tapi semua wat bodo jer.Masuk buat tak heran jer, jumpa ustazah tengah shopping terus menyorok belakang rak-rak barang.haha..pengalaman sendiri ok.Minggu depan ada thobur, nama kena announce sebab masuk PT.Masuk PT bukan nak beli barang tapi nak rasa aircond sebab panas sangat.


Denda sebab masuk Parkson adalah baca Yassin depan Parkson.Ko hadoo??MMP kofem-kofem ada. Hambek,dahla Parkson tu tengah2 KB, ada stesen bas, ada Pasar Besar Siti Khadijah, ada KBTC, semua tengok. Tengah bertahlil depan Parkson ramai2. Dulu malu la kan, tapi teringat dan bayangkan suasana, nak tergelak pun ada.



Baca semua hashtag OnlyInMMP buat saya rindu dengan bumi tarbiyah itu. Dalam tak suka disitu, dalam rasa nak pindah ke sekolah asrama penuh, akhirnya habis jugak 5 tahun disitu.

Kalau skema sangat pun tak best. Harus ada perasaan debar-debar time bawa novel, liquid paper, handphone etc.haha...nampak dhobitah, terus kecut perut. Masuk BD (Bilik Disiplin) tu rasa cam masuk penjara sementara. Suka pergi pasar besar waktu pagi masa kelas tambahan form 4 semata-mata nak usha budak laki yang tolong mak dia jual kuih.hehe


Walaupun MMP strict, tapi semuanya strict bersebab, dulu masa remaja, memang nak marah atas segala denda yang dikenakan. Tapi bila dah boleh fikir ni, itulah didikan terbaik dari ustaz ustazah cikgu teacher buat kami pelajar MMP. Dan semestinya bekas-bekas pelajar MMP tidak pernah berkecil hati dan kecewa dengan denda-denda yang diberikan. Sebab kami semua rindu dengan trademark2 MMP. MMP sememangnya terbaik.(haaa..yer la kan..sebab ko kuar maahad dah, ce ko study maahad semula, kofem2 mesti guling2 tiap malam fikir apa strategi untuk esok ..haha... mesti akan ada yang fikir gini)

Saya tak pernah menyesal masuk Maahad
Saya tak pernah menyesal jadi nakal dulu
Saya tak pernah menyesal bila nama masuk masuk BD
Saya tak pernah menyesal bila ada kawan-kawan yang terbaik dan segeng
Saya tak pernah menyesal bila gila-gila dulu

A memory is what is left when something happens and does not completely unhappen.  



katahatiku1: Entah bila ntah nak melawat MMP..
katahatiku2: Saya pernah kena rotan sebab ponteng usrah.haha.Jadi naqibah pun ponteng usrah.haha.
katahatiku3: Saya rindu sep-sep cuci ;(
katahatiku4: Kredit tuk semua pen'twit', mohon izin print screen ya.





12 November 2012

Sakit Gigi~!!

Assalamualaikum....

Waaaa....dah lama tak update blog...moh bersih sawang-sawang yang ada.


Sekarang aku ni menderita sakit gigi...alaa gigi bongsu nak tumbuh. Baru jer 3 bulan cabut geraham bongsu belah kanan...nampaknya,tak lama lagi belah kiri pun nak jadi arwah dah gamaknya.

Ayoyoyo...sakit teramat ok..selalu kumur dengan air garam mahu kasi kecutkan bengkak gusi.Adeii..tak tahan.Baru gigi nak tumbuh, belum pakai braces bagai.Ada hati kau...

Sebelum ni selalu cakap kat kawan-kawan aku nak pakai braces nak betulkan gigi yang senget menget ni.Pakai time aku dah kerja nanti dan dah kaya la.Bila tu??Tahun depan la kan.InsyaALLAH..

Tapi ramai gak tak setuju, umi pun tak setuju aku betulkan gigi.Umi pernah cakap,nati suami kau berkenan kat kau sebab gigi berlapis kau tu haaa..hahaha..

Tapi berjuta-juta kali aku tengok tak cantik pun gigi berlapis ni.Berlapis-lapis jer aku tengok,nak senyum pun segan. Tapi kalau kek lapis sarawak best jugak! Hehh.

Ada ke lelaki yang suka perempuan gigi berlapis?

bila sakit gigi...ginilah perasaannya.....

katahatiku1: Ini entry tertangguh masa aku sakit gigi pagi tadi.Sekarang keep calm and be a diva.HAHA


23 September 2012

Cantik...


Assalamualaikum...


Saya sangat yakin dan percaya yang lelaki biasanya dan majoritinya akan memilih perempuan-perempuan cantik untuk dijadikan kekasih atau isteri..ye dak?

Kalau tak cantik seperti model-model sekalipun..cukuplah cantik sesedap mata memandang...

Kesimpulannya, memang fitrah manusia mahukan yang cantik-cantik sahaja. Dan ia adalah subjektif.







pssstt....saya juga  perempuan cantik...dengan cara saya tersendiri...hihihihi....






11 September 2012

Kenapa saya masih di UMP?

Assalamualaikum......

Lalalala....mari update entry blog sementelah ada masa, idea dan kerajinan ini..

Hari ini dah masuk hari ketiga ( tapi hari ni takde kelas pun... ;p) sesi belajar di UMP untuk semester 7 ini dan sepatutnya ini adalah semester praktikal tapi biasala kan....hahaha..

Sejak mula sampai UMP dan sehingga hari ini...saya selalu diterjah soalan-soalan begini...

"Eh..kenapa ada kat sini?"
"Tak pergi LI ke?"
"Extend PSM ke?"
"Woww....bila nak kuar dari UMP aqielah oiii?"
"LI kat sini ke?"
"Bila nak kawen?" hehhh.... ( ni soklan takde kaitan..hahaha)

dan banyaaakkkkk lagiiii...

Meh nak jawab sekalian umat....

Yesssszaaa......memang sememangnya saya sedang mengambil semester tambahan untuk semester ini dan tidak menjalani praktikal lagi. Saya sedang membaiki result untuk 3 subjek ok. 3 subjek ok..remember...lepas ni jangan tanya lagi...

Antara subjek-subjeknya;

- Object oriented programming
- Introduction to Software Engineering
- Computer Architecture & Oragnization



Dan saya bukannya extend semata-mata PSM...PSM dan fully thesis yang berjilid saya juga dah siap...means...viva saya dah berakhir...saya cuma attend kelas seperti biasa dan tidak perlu pening-pening kepala memikirkan PSM seperti sebelum ini....hahahaha....(sumpahh..taknak ulang dah PSM niehh..huhu)

Bila seorang mula bertanya mengapa...mengapa dan mengapa...mula ditambah-tambah soalan lain kenapa saya tidak ambil exam khas sahaja and so on...Jawapannya, saya tak yakin saya mampu lulus dengan exam khas yang tidak ada kelas, hanya datang ambil exam semata-mata tanpa perlu belajar secara formal.

Saya tidak sesekali menyesal dan terkilan apabila saya ambil keputusan ini dan menangguhkan LI ke sem depan. Dan saya harap perasaaan ini kekal sehingga akhirnya, itu doa saya walau ada yang ragu-ragu dan mempertikainya. Yang penting, saya mahu suasana belajar.

Seperti orang lain, memang cita-cita asal ialah mahu sambung master, namun bila difikir dan dikaji semula, saya akan berhenti seketika untuk degree ini bagi memberi laluan kepada adik-adik saya yang lain belajar and i need to work.Dan sebab ini jugalah saya tidak kesah bila extend sem kerana saya tidak tahu bila pulak masa yang sesuai untuk saya belajar selepas ini. Saya perlu hargainya sekarang, bukan?

Sebenarnya, atas fikiran kita perihal extend sem ini, pada saya, extend sem bukan beerti tidak cemerlang, mungkin ia permulaan sebuah kejayaan dan ia juga mungkin kemenangan yang tertangguh. Jadi, saya juga tidak kesah tentang cakap-cakap belakang orang tentang extend ini, yang saya tahu, umi saya merestui segala apa yang saya buat dan saya tahu saya bukan buat salah....so...suka hati la beb...

Saya juga tidak kesah sebenarnya jika orang bertanya macam-macam soalan diatas, cuma saya penat nak explain satu-satu..(kaknini cakap,biasalah orang femes fac,jalan sikit semua orang tegur...hakkpuuuiii..)..yer la kan...orang kalau extend PSM logik jugak..ni semua dah settle..tergedik-gedik nak belajar..tapi apadaaa..suka hati lerrr....

Tapi...sesape nak tanya lepas ni..tanya jer la kan...haha..takde la nak marah....cuma diharap post ini dapat menerangkan kenapa saya masih ada di UMP, nak tahu lebih2 tanya personel la......hahaha..seperti buat penulisan karangn untuk UPSR sahaja...

Last but not least, saya sentiasa positif bahawa saya akan dapat sesuatu yang lebih terbaik dan berhikmah sepanjang sem ini.....mana tahu pengalaman kan.....


When there's something you really want, fight for it. Don't give up no matter how hopeless it seems.

Wallahu'alam...




katahatiku1: Doakan yang terbaik sahaja buat kita semua...
katahatiku2: Rindu g kelas ramai-ramai dengan gegurl semua....hehe....missing them so much..
katahatiku3: Doakan saya dapat grad 2013... =D





01 September 2012

Welcome, Newbies UMP!!!

Assalamualaikum....

Sejak bulan Julai lalu, saya perasan yang trafik blog naik mendadak bila saya semak melalui trafik blogger...ehh..cam lalulintas jalanraya pulak....rasanya semua blogger tahu macam mana mahu semak trafik blog..dan antara keyword blog kebanyakkannya ialah UMP...semuanya berkisar UMP..

Bila difikirkan kembali, rupa-rupanya ramai yang mahu tahu tentang UMP sementelah kemasukan degree diumumkan pada waktu itu. Tapi saya tak pasti dalam blog ini ada dinyatakan dengan baik atau tidak UMP tu..rasanya meroyan merapu yang lebih.

Hohoho...sememangnya esok merupakan pendaftaran pelajar-pelajar baru kemasukan 2012/2013 ke semua IPTA termasuklah UMP nieh...Haaa...maka, sajer nak update blog sebagai welcoming home...hehh??

Selamat Datang ke UMP Gambang & Pekan!!!

Semoga diberikan kekuatan mental & fizikal menempuhi dunia baru kalian.

Tidak banyak yang ingin saya ceritakan tentang UMP,bermula dengan keluhan yang amat berat kerana saya memang tak suka UMP pada awalnya, tapi kini....saya bangga saya bakal menjadi lepasan UMP..alhamdullilah...cantik susunan ALLAH...dulu benci kini sayang...

Jadilah seperti benih yang baik kerna....

‘Benih yang baik kalau di campak ke darat menjadi gunung dan jika dicampak ke laut menjadi pulau’.


.

Because of them...half of them...
i will not forget all the sweet memories of us have together...
playing...joking..laughing...and..fooling around...haha...






katahatiku1: Will be coming back to UMP soon...wait yaa!!
katahatiku2: Lepas ni akan ada entry menjelaskan kenapa saya masih di UMP..
katahatiku3: Saya tak sabar nak join Sambutan Raya UMP...haha..makan jer ingat...;p





28 August 2012

Dah jodoh...

ALHAMDULILLAH..ALHAMDULILLAH......selamat semuanya..

Ini memang entry tentang kahwen , nikah dan jodoh..

Ramai lagi kawan-kawan yang bernikah sepanjang ramadhan dan syawal tapi kita letak 3 pic ini sahajalah
lagipun...ini diambil dari fb jugak...dunia makin canggih..



Ni kakak senior zaman sekolah rendah sehingga menengah...
nak kata rapat..tak jugak...tapi memang dekat gak laa....hehh
bertemu jodoh dengan senior ump....hehe..
suka tengok baju dan aksesori...sebab simple tapi cantik...heeeeee..




Ni kawan di UMP...pernah rapat sebab sama2 pernah handle kakkump
dulu..maaf tak dapat hadir..sebab kekangan masa...dulu..dalam bas..lupa 
program persis yang mana...selalu tanya soklan-soklan cepumas buat jannah..
dan sedikit pun dia tidak kedekut nak cerita...hehe...dia layan jer soklan-soklan walau nampak bodoh soklan tu...bertemu jodoh dengan student UMP Pekan...





Ni asiah yusra eh..asiah zaidi....junior UBKK...menjadi rapat sebab ubkk mmp..Dedulu, kami (asma,saya, yang) selalu mengusik bahawa dia akan bernikah awal...setiap kali pulang ke malaysia, pasti dia diserang dengan usikan2 kami...tapi selalu ditentang keras-keras, dibantah habis-habisan....bahawa tunggu habis belajar...tunggu keje and whatsoever laa kan..sekali hambek kaw...raya tahun ni bukan
ziarah raya semata-mata kerumahnya....tetapi bersulam walimah dia..dah jodoh..
jangan cakap besar naaa....bukan setakat langkah bendul kami jer..
dengan bendul2 family beliau sekali dilangkah..eh.. bukan langkah tapi terjun papan anjal sukan olimpik dah..



Buat kak zati & pasangan, jannah & pasangan, asiah & pasangan ;

SELAMAT PENGANTIN BARU SESI 2012..hehehe



Buat semua yang dah selamat bernikah (termasuk mereka di atas dan semua sesape saja):


“Barakallahulakuma wa baraka alaikuma wa jama’a bainakuma filkhair “
Semoga Allah memberkati kamu dan melimpahkan berkat kepada kamu dan menghimpunkan kedua kamu di dalam kebaikan.



Buat yang belum...jangan ghairah dan jangan ikut trend..orang kawen, kita pun nak kawen, ilmu takdak..takyah cari pasal..kahwen..tanggungjawab ok..kalau rasa belum sedia nak bangun pepagi siapkan breakfast..kim salam la kawen tuu...

Yang dah kawen tu..udah-udah laa..terusik hati mereka yang belum tu..Ustazah Nazirah Nur Mukmin:


 "Berpada-padalah bagi kita yang sudah berkahwin dalam menulis ayat-ayat cinta di facebook ini. Kasihan pada yang belum diizinkan Allah untuk berkahwin. Memanglah mereka tulis "Oh sweetnya korang!" "I wish it someday" dan lain-lain, hakikatnya mereka juga memiliki hati untuk bersedih. 

Ya, betullah kita nak tunjuk cara bercinta dalam Islam tetapi bukan semua harus dipamerkan. Biarlah sesetengah kemanisan itu hanya kita dan pasangan sahaja yang merasainya. Cinta itu harus diiringi dengan tanggungjawab. Dan dalam tanggungjawab itu terkandung tanggungjawab sesama teman. Maka hormati dan railah mereka dengan seadanya" :)



katahatiku1: Owner blog pun belum kawen...so, chill bohh...karang dah kawen, susah maw berblogging..hehh??
katahatiku2: Yeayy...baru tukar template blog...tak suka entry blog separuh2 kat home..tapi tak reti edit..hehe..so,lantakla..takde orang tengok kan.. ;p
katahatiku3: sori la korang..semua pic tu ambil dari fb tanpa bagitahu kan...kiranya ni present la...dapat masuk blog tuhhh...mahal woiii...tapi jangan saman naaa...;D



31 July 2012

Sketsa Ramadhan

Assalamualaikum..

Salam 12 Ramadhan 1433h..

Cerita 1

Usai solat terawih, ada seorang anak dara bersalam dengan seorang makcik tua disebelahnya.

Anak dara: Makcik, kasi saya anak teruna makcik satu!
Makcik: Hamboih…kau ingat anak aku makanan kat bazar ramadhan nak ambil satu..satu…
Anak dara: Alaaa…kita gurau jer…takper arr makcik kedekut..tak nak duk sebelah dah malam esok.

Anak dara itu terus blah.


Cerita 2
Pada 6 ramadhan yang lalu, tepat jam 12.30 tengah hari, iefa yang berumur 6 tahun yang baru mula belajar berpuasa berborak dengan ibunya.

Iefa: Ibu..kena makan ni..
Ibu: Kan puasa..tahan sikit lagi.
Iefa: Eh..tak boleh ibu..ni cacing dalam perut iefa dah marah ni.
Ibu: Macam mana cacing dalam perut boleh marah?
Iefa: Tengok….dia tendang2, pukul2 perut iefa ni.Sakit ibu.
Ibu: Dah..hambek…kau nak berbuka kan…alasan la tu.


Cerita 3
Aiman berborak dengan kakaknya semasa dalam kereta selepas selesai terawih.

Aiman: Tadi kan…masa tengah sujud, ada sorang budak ni terus sujud jer…tak bangun-bangun.
Kakak: Kenapa?*terkejut
Aiman: Abang dia kott sebab muka lebih kurang sama cuba angkat dia..tengok-tengok dia tidur rupanya.
Kakak: AHAHAHAAH…boleh pulak dia tidur…

katahatiku1: Cerita benar yang ditokoktambah...hehe
katahatiku2: Selamat berpuasa...Ramadhan Kareem



04 July 2012

Kakak....

Assalamualaikum...

Dua hari lepas, saya menerima sms dari adik, memberitahu dengan riak supaya saya cemburu dengannya kerana dapat menjamu mata membeli kain-kain raya sedangkan saya masih terdampar menadah ilmu dan menjalani exam yang dirasakan ada setiap minggu tanpa rehat...arrgghhh....demi certificate dunia...

The family that prays together stays together.

Namun yang paling terkesan dihati, saya suka dengan segala sms dia...dia adik perempuan pertama yang saya ada selain adiknya yang bawah padanya itu. Sekarang sudah memasuki sekolah menengah,maknanya dia sedang meniti zaman remaja, mula berjinak-jinak memasuki dunia gadis dan anak dara sunti.

Sesungguhnya kau ku sanjung tinggi 
Bererti hanya kau di hati

Melalui mesej-mesejnya, saya mula senyum sendiri bila saya mula rasa saya sudah ada teman untuk berborak-borak,almaklumlah kesemua bawah saya adalah lelaki. Melalui mesej-mesejnya, saya tahu dia mahu bermanja dengan saya, melalui mesej-mesejnya, saya tahu dia mahu menceritakan dan berkongsi segala apa yang dia rasa dan ada.

When I'm not near the girl I love, I love the girl I'm near.

Saya sentiasa cuba dan terus mencuba untuk melayan setiap mesejnya sekalipun hari-hari yang saya miliki saya sangat sibuk. Saya fikir, sekarang baru musim belajar, bagaimana nanti dengan kerja. Pasti lagi sibuk.Mahu tidak mahu saya cuba tunaikan haknya, saya layan dan respon atas segala mesej yang dihantar dengan gaya 'comel' gadis-gadis juga. Ahh..seperti saya bukan gadis.Sekiranya saya tidak mampu untuk melayan dia sepatutnya, saya pasti akan memberitahu secara baik saya sedang sibuk dan setelah selesai urusan,pasti saya mencarinya semula. Sebabnya saya tidak mahu dia rasa dipinggirkan.

Ini baru kisah adik perempuan,adik lelaki bagaimana pula?Baru seorang, belum lagi 7 kesemuanya....hahaha..

Rentetan dari mesej dia, saya menanam azam untuk selalu keep update dengan adik-adik saya. Mereka sudah besar semuanya. Saya tiada kakak mahupun abang. Jadi, saya tidak mahu mereka rasa apa yang saya rasa, semua keputusan perlu dipikul seorang diri tanpa ada perbincangan dari sesiapa. Biarlah untuk mereka. saya concern lebih sikit. Sekurangya, dalam hati mereka...saya kakak mereka.

Cerita yang lalu itu 
Cerita engkau dan aku 
Hanyalah igauan yang lara 

Bukan mahu mengarah mereka mengikut segala kehendak saya tapi saya mahu ada disebelah mereka walau apa jua keadaan sekalipun. Saya pasti tidak akan tinggalkan mereka sebab saya tahu apa yang mereka rasa sebagaimana saya pernah rasa, saya mahu buang quote 'aku takde siapa2' dalam hidup mereka. Percayalah, saya sentiasa ada untuk mereka. Paling kurang pun, doa setiap selepas solat. Pasti ada untuk mereka.

Before I fight, I always pray that no one gets hurt.

Saya garang dengan mereka, adik-adik saya. Tetapi perangai ini saya cuba kikis sikit demi sikit mengikut pertambahan usia mereka. Saya cuba untuk menjadi kawan-kawan mereka. Dan saya berharap saya boleh menjadi bestfriend bagi mereka. Yang boleh bersembang tanpa ada apa-apa sekatan.

Hingga akhir nanti
ku hargai semua ini
yang terindah
yang tercipta
dalam hidupku

Saya dilanda konflik sewaktu saya dalam tempoh 'study week' tempoh hari sehingga saat-saat genting PSM. Sepanjang tempoh itu, doa-doa kejayaan saya dalam pelajaran saya palitkan hanya untuk adik-adik saya. Semuanya saya salurkan kepada mereka. Waktu itu saya sanggup korbankan doa-doa itu demi doa-doa buat mereka. Betapa obsesnya saya hanya mahukan yang terbaik buat mereka. Saya tidak kesah seandainya saya tidak memliki apa  yang saya idamkan kerana saya sedar bilamana saya habiskan degree ini, saya tiada apa-apa harapan lagi selain melihat mereka gembira yang sebenar-benarnya gembira dalam tawa dan senyuman.

There is only one passion, the passion for their happiness.


Selama ini saya terlalu mengejar kepentingan diri yang kadangkala saya terabaikan mereka, jadi kali ini biarlah...saya tidak memerlukan lagi...

My future just passed. 

half of them


Ada benda-benda yang buat saya terkilan sekiranya saya tidak mampu melakukan atau menjadi terbaik untuk mereka. Saya cuba tapi saya tidak mampu sebenarnya.

Biar hitam sejarah hidupku
Namun aku tetap tabahkan hati

Saya rasakan mendidik adik-adik saya ketika ini ia merupakan satu jalan tarbiyyah buat diri saya bagaimana saya mahu membentuk anak-anak sendiri nanti...(eh..dah fikir jauh daa..hahaha)...but it's true...saya belajar bagaimana mahu mencorak dan membentuk anak-anak secara tidak langsung.Bagaimana saya mahu handle dengan bermain psikologi anak-anak. Saya belajar bagaimana mahu rapat dengan mereka.

Manakan sama
Dikau yang ku cinta
Andainya dinilaikan
Segala emas permata
Jikalau kau mengerti
Apa yang aku fikirkan
Pastinya kau hargai
Kenangan kita berdua

Pernah baca bidadari-bidadari syurga karya Tere Liye, cerita pengorbanan agung Kak Laisa. Saya tahu saya tidak sebaik dan sekuat Kak Laisa, tapi saya selalu mohon agar ALLAH sentiasa membantu dengan memberi peluang kepada saya supaya sekuat Kak Laisa. Saya mahu kutip  secebis semangat dan ketabahan Kak Laisa...Argghh..betapa kuat penangan Kak Laisa buat saya. Adore her so much.

Jangan bilang tidak bila kita belum mencoba
Siapa yang tahu akan sama hatimu dan juga hatiku

Kesimpulannya, saya cuba dan terus mencuba untuk menjadi kakak yang terbaik buat mereka. Saya sanggup buat apa sahaja asalkan mereka bahagia dan merasakan kecukupan yang seadanya walaupun tidak sesempurna orang lain.Saya janji saya akan selalu ada disisi mereka selain ALLAH. Kerana saya kakak mereka.



Dan saya adalah kakak...
- angah
- becik
- ateh
- kak chek
- kak chah
- umar
- ucid



* Sejak 2009, saya telah mempunyai kakak dimerata-rata malaysia..kak ros,kak masyi,kak nisa, kak su...semuanya kak2 ili saya...dan sejak hari itu, saya mula belajar menjadi seorang kakak dari mereka secara tidak langsung.sekarang, majoritinya dah berkelurga, sedikit sebanyak,kekangan itu tetap ada.

* Ehhh..saya ada dua kakak lagi....dan kami bertiga memang gediksss...miss n love u gegurl kacaks..saya betul-betul nak laksanakan satu misi dengan mereka.ALLAH,dengarlah permintaan ini....




katahatiku1: Untuk satu keputusan yang perlu dibuat, perlukah saya istikharah? Saya tidak mampu mencerna otak dengan baik sekarang dek kerana kurang sihat dan rehat.





26 June 2012

My Relationship vs ALLAH's Relationship

Bismillahirahmanirrahim...

Pada umur yang sebegini, sudah menjengah ke era 20++,nampaknya soal berpasangan bukan lagi topik yang 'awkward' untuk dibicarakan, malah ia seperti topik hangat dalam kehidupan saya dan saya percaya ia berlaku pada kebanyakan teman-teman sebaya.

"Eh,kau bila lagi?"

"Dah berpunya ke belum?"

"Bila nak kawen" 


Dan bla bla bla....


Dan saya mungkin antara orang-orang yang lambat melangkaui ke zaman berpasangan ini. Di sekolah lagi hingga kini, disaat-saat semua orang telah menemui cinta hati, saya masih lagi seorang, masih berpegang pada prinsip 'couple itu haram' dan hanya 'couple selepas nikah'. HAHAHA...


Bukan saya nak bincang tentang couple itu haram disini. Google dan Yahoo sahaja. Banyak sungguh artikel dan pandangan tentang perkara ini, sehingga kadang-kala dah tak sanggup nak baca sebab ada perkara yang pada saya lebih baik untuk dibincangkan dari kisah cinta anta anti, ataupun kisah muda-mudi yang tak pernah sudahnya.....(woww..hanya tertakluk di blog saja,untuk personel...all my friends can share everything k,kita kan kawan...).


Walaupun saya tak pernah lagi berada dalam "serious relationship" dengan sesiapa, tapi dah banyak kisah-kisah ini saya dengar dan kadang kala jadi Dr Love tidak bertauliah,haha. Dan saya rasa untuk berada dalam suatu relationship itu perlukan komitmen dan kesefahaman yang sangat tinggi. Bahkan memerlukan pucuk kesetiaan dan pengorbanan yang tidak terperi. Nak bina keluarga kan, kena buat betul-betul,bukan main-main.

Dalam meniti kisah hidup teman-teman dan saya sendiri, saya selalu mengandaikan hubungan manusia sesama manusia ini dengan hubungan manusia dengan ALLAH. Dan saya selalu berfikir, kenapa kita tak mampu mencintai ALLAH sebagaimana kita mencintai manusia?

Bohong kalau saya kata saya tak pernah suka sesiapa dalam hidup saya. Saya juga punya hati dan perasaan, saya juga memahami apa itu rindu, sayang dan suka. Saya juga pernah terkonflik dengan diri sendiri tentang urusan-urusan hati ini...(haaaaaa....kantooiii laaa kan..). Tapi pelik sungguh kenapa tak sekuat itu perasaaan kepada Yang Maha Mencintai?

Saya pernah kecewa, pernah jatuh dan bangun kerana perangai manusia tapi tak pernah sekalipun saya dikecewakan ALLAH. Tapi kenapa saya tak mampu mencintai ALLAH sebagaimana saya mencintai hambaNYA?

Ada kala bila kita suka/sayang/cinta seseorang, kita lalai dari ALLAH, kita lupa bahawa Dia yang memberikan kita rasa cinta itu dan memberi manisnya.




Dan bila cinta itu bukan dari jalan yang halal, syaitan pun masuk ditengah-tengah rasa cinta yang suci itu, menambah garam, gula dan MSG biar terasa indah perbuatan salah itu, dan kita pun cuba pertahankan apa yang salah itu dengan macam-macam hujah.

Astaghfirullah. Nauzubillah.

Moga-moga dijauhkan. Pandai saya cakap, tapi saya sendiri belum berada sepenuhnya dalam keadaan itu, hanya pernah terjatuh sahaja, jadi mungkin saya tak memahami. Namun, saya berharap apa yang saya tulis ini mampu menjadi ingatan buat diri saya dari semasa ke semasa.

Berbalik kepada mencintai ALLAH, pada saya untuk mencintai dan mengekalkan sesuatu hubungan itu perlu komitmen dan kesefahaman. Begitu juga dalam proses mencintai ALLAH. Bukan sekadar cakap, bukan sekadar status di FB, kita perlu nyatakan cinta ALLAH dan Rasul namun pada perbuatan juga.

Bukanlah saya ini seorang yang sempurna mengikut setiap arahan ALLAH dan Rasul, tapi setiap hari saya mencuba ke arah itu, dan memastikan bahawa apa yang saya buat itu ikhlas keranaNYA, bukan kerana sebab-sebab lain.

Bercakap tentang komitmen, kalau dalam perhubungan sesama manusia kita ada komitmen, macam telefon tiap hari, mesej dua minit sekali dan sebagainya, begitu juga dengan hubungan kita denganNya. Cuba kita dahulukan ALLAH dalam segala hal, cuba kita untuk memikirkanNya dalam waktu-waktu senang kita dan cubalah kita fikirkanNya dahulu sebelum kita berbuat apa pun, sama seperti kita fikir pakwe/makwe kita marah atau tidak kalau kita buat itu  dan ini. Tapi ingatan pada ALLAH haruslah diutamakan dahulu.

Kita kadang-kadang utamakan komitmen kita pada manusia dahulu sebelum ALLAH dan saya juga tidak terkecuali, ALLAH jadi perkara kedua.. =(



Tapi ALLAH itu selalu memberi komitmenNya kepada kita, walaupun kita ni cumalah daripada makhluk-makhluk yang infiniti jumlahnya. Dia sentiasa memberi kasih sayang , cinta dan rahmatNya kepada kita.

Tak percaya?


[2:186] Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.

Dari Bukhari, Muslim, Tirmidhi dan Ibn Majah, diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a: Rasulullah s.a.w bersabda: “Allah s.w.t berfirman: Aku adalah berdasarkan kepada sangkaan hambaKu terhadapKu. Aku bersamanya ketika dia mengingatiKu. Apabila dia mengingatiKu dalam dirinya, nescaya aku juga akan mengingatinya dalam diriKu. Apabila dia mengingatiKu di majlis, nescaya Aku juga akan mengingatinya di dalam suatu majlis yang lebih baik daripada mereka. Apabila dia mendekatiKu dalam jarak sejengkal, nescaya Aku akan mendekatinya dengan jarak sehasta. Apabila dia mendekatiKu sehasta, nescaya Aku akan mendekatinya dengan jarak sedepa. Apabila dia datang kepadaKu dalam keadaan berjalan seperti biasa, nescaya Aku akan datang kepadanya seperti berlari-lari kecil.







Sweet kan ALLAH? Mampu ke kekasih kita nak berjanji macam ni?


Cinta itu tak salah, malah ia perasaan yang halus dan suci, jika ia dipelihara dengan baik dan disalurkan ke saluran yang baik. Kerana cintalah manusia hidup bersama dan kerana cinta ALLAH lah kita masih hidup di bumi ini.


Jom, kita sama-sama mencintai ALLAH dan RasulNya dan selepas itu mencintai manusia hanya keranaNya. =))




katahatiku1: Entry ini tidak ditujukan kepada sesiapa...tetiba rasa untuk menasihati diri sendiri... =))
katahatiku2: Edited : ami - saya admire dia





22 June 2012

Doa saya buat mereka...

Assalamualaikum...


Setiap masa,dimana saja, sesibuk mana,mahupun apa saja,doa saya sentiasa ada untuk mereka...sentiasa,tidak pernah luak bahkan mendalam...

Ya ALLAH,jaga mereka dengan sebaik-baik penjagaanMU,kerna ku tidak mampu untuk menjaga lebih dari penjagaanMU...Hadirkan ketenangan buat mereka dengan apa sahaja dugaan yang melanda.


Sungguh,saya sayang mereka!!!




gegurl kacaks: jangan sedih-sedih...semua blog sedih2 jer....sayang korang!!
all siblings: jangan sedih-sedih...ALLAH knows the best!!


“When someone is crying, of course, the noble thing to do is to comfort them. But if someone is trying to hide their tears, it may also be noble to pretend you do not notice them.” 




20 June 2012

[PSM2] She Won 1st Prize,Congrates!!!

Assalamualaikum....

Wah....banyak la pulak draft entry bulan ni kan...tapi takper..nah update dan publish yang ini dulu. Pada 18 Jun,karnival PSM 2 telah diadakan untuk pelajar-pelajar tahun akhir maka seperti biasa 19 Jun pula diadakan satu event untuk meraikan top 20 PSM2 terbaik....


Alkisahnya....minah ni menang oiii.......tengokkk....dia menang...bangga tak..bangga tak....minah ni antara sekalian partner2 aku buat keje2 gila sepanjang tiga tahun ni.Tinggal 3P ni jer lagi kalau nak buat onar kat ump nie....sape tak bangga oiii... Mafia menang PSM sesi 2011/2012 k!!Memang mafia la kaw...


Ni supervisor yang tengah mamai sebab mabuk durian..cepat2 datang bila dapat tahu menang 1st prize kan....syukeww la tu....


Ni labu saya......tengok...dia nangissss masa terima hadiaaahhh....sebab dia tak percayaaa.....tapi dah rezeki kan....terima la weiii.....paperbag NOKIAAAA....haaa.....




Masa ni diumumkan pemenang.....hehe..sori weh....aku tengah kalut kat kk4 masa ni...lepas dia naik bergambar tu baru aku tiba dalam astaka ni...masa ni..dia nangissssss peluk makcik BCS kami......"makcik,saya menang...makcik,saya menang.",she said!!





Hahaha....ni masa selepas sesi2 bergambar tuh...ni sesi sama2 kami jer..masa ni nangis lagi..peluk aku beria...sebab tak caya kan...habis lencun tudung aku....sepanjang hari tu dia duk cakap kat aku dia rasa rendah diri sebab semua orang tepi2 booth dia ada pakai ipad la,tab la,device la....tapi tengok.....ko pakai ZOO pun menang oiiii...rezeki kan....nway...aku suka gambar nie...hehe..last kott kena peluk,lepas ni dia dah kuar UMP dah..



Kesimpulannya......weh...tahniah sebab dapat kalahkan semua orang......SE memang da bomb!!!Kenangan terindah sebelum habis degree....




*Heyy...awak tu...saya tahu awak jeles kan kawan saya ni menang,kan2....??Hehe...takperla awak..tu kan rezeki dia..rezeki awak celah lain...takyah nak risau2 sangatlah...mesti markah awak lagi OK...so..chill!!

*Hahaha...nak gelak bila tengok gegurl kacaks saya duk mengumpat sal saya seharian 19 Jun tu...heee..saya meraikan kawan saya la dapat present depan industri...bukan packing2 nak balik bagai..packing gak..tapi packing ke kolej lain jer..

*Memang entry ini rushing...sebab nak suh entry ni naik dulu sebelum si Mafia aku tu update blog dia...wowww...gigih mata aku duk menaip entry ko ni sebagai hadiah tuk ko.....esok pepagi lagi ad CTFL setelah berhempas pulas berpindah ke KK4...hoiii..belanja aku!!!Samsung Corby pun takperr.. ;p



katahatiku1: Deep inside in my heart,uiksss...tahniah.....aku tak pandai la nak wish manja2 depan2...terima dalam blog jer la aeee..nak tenang2kan masa ko nangis pun aku tak reti wehh...
katahatiku2: Mari fokus untuk CTFL dan 3P pula....perjalanan menadah ilmu masih berterusan..




16 June 2012

The Day You Went Away...

Assalamualaikum....


Sajer jer kan ko nak buat tacing tengah2 malam gini kan...

Dedicate; You!!


Well hey, so much I need to say
been lonely since the day
the day you went away
So sad, but true
For me there's only you
Been crying since the day
The day you went away



“You must remember, family is often born of blood, but it doesn't depend on blood. Nor is it exclusive of friendship. Family members can be your best friends, you know. And best friends, whether or not they are related to you, can be your family.” 
― Trenton Lee StewartThe Mysterious Benedict Society