05 April 2012

BB1M ~ mencari sebuah cerita

Assalamualaikum...


Nak update blog...nak update blog...nah hambekkk...sajer nak review kembali tentang baucer buku 1 malaysia..BB1M...haa...amik ko..orang dah berzaman tinggalkan baru ko nak hapdet kan...

Okies..ni buku wishlist yang dah jadi kenyataan dengan BB1M...owwhh..




Bidadari-Bidadari Syurga
-          Kisah pengorbanan seorang kakak terhadap 4 orang adik-adiknya…Sanggup berpenat lelah,sakit dan menderita sejak kecil sehingga dewasa demi kemewahan adik-adiknya. Hasilnya,usahanya berhasil bilamana mereka semua sedikit pun tidak melupakan kak Laisa.
Kisah sabar dalam bersabar dalam kehidupan. Saya mahu menjadi kakak sebaik Kak Laisa…seteguh, setabah dan sekuat Kak Laisa mengahadapi hidup ini. Saya mahu meminjam semangat Kak Laisa seketika. 

 Karya pertama Bahruddin Bekri. Yes..cerita2 yang ada diblog namun telah dipadamkan untuk dijadikan sebuah buku. Buku yang sangat menarik sebab sangat banyak pengajaran. Simple dan sedikit tapi berbaloi. Mula-mula tidak faham, tapi akhirnya mengerti apa yang ingin beliau sampaikan. Cuba memasuki dunia ilusi Bahruddin membuatkan saya tersenyum sendiri.

       Sedang  dalam proses menghabiskan , tiada komentar, namun seperti biasa, perlu faham rentak dan irama Bahruddin Bekri dalam berkarya.



Belum dibaca , tiada komentar, masih berbalut plastik lagi tapi desakan nafsu tak tahan terus buka plastik untuk tengok isi dalam..padahal tulisan jer pun bukannya ada cheese cake..cehh



-          Sebuah buku tentang rentetan dan kronologi penulis. Bermain dengan jiwa remajanya seterusnya  sehingga bergelar seorang ibu. Bagaimana mengurus kehidupan dalam keadaan susah. Yes…cerita kesusahan…tiada banyak mana pun kesenangan tapi sangat best..ia cerita kehidupan seperti kita-kita.


Masih belum dibaca jadi tiada ulasan,  asalnya dalam english tapi  harusla beli dalam versi melayu..hanya novvel cecelia jer boleh dibaca dalam english..auchh

   Cerita kehidupan yang biasa2 sahaja….hanya kisah yang mendatar sahaja..kisah yang biasa2, tak disarankan kepada mereka yang cepat bosan..namun saya mencari sesuatu dalam buku ini dan saya menemuinya…apa??only ALLAH knows.



Dalam proses menghabiskan, bermain-main dalam  diari Bahruddin membuatkan rasa bila nak habis ni..akhrinya dah baca pun endingnya...hehe...tengah2 jer belum...tapi sangat seronok dengan kehidupan Rayyan si Mat Despacth yang bertemu dengan pelbagai orang dan ragam...seems like us right?Lastly,motifnya hanyalah untuk menjaga hati emaknya sahaja...soo sweet!!



Sudah selesai dan sangat best...yes...kenapa perlu patah hati sedangkan masa hadapan masih ada? Mungkin akan sinar didepan...ia mungkin La Tahzan versi Malaysia. but not bad actually.

WISHLIST YANG TERTUNGGAK

Huwaa....dah lama teringin nak buku ni..dah pergi Pesta Buku Kuantan namun belum ketemu...dua kali ke KP...kali pertama pergi jumpa tapi belum cucuk ongkos, kali kedua pergi dengan ayah terus tak jumpa, cehh..metang2 ayah ada terus takde, tawla tu kofem benda lain kena rembat jugak...PSI,SMO sumer takde or mata tak nampak...tapi memang takde ok.


Karya BB lagi...yeaay...yang ni pun susah ketemu...adoii..tak tahu dimana disroknya...sokay2..sabar2...after PSM baru nak fikir lagi...sebab kalau beli sekarang kofem takkan dibaca lagi....sohih!!kerja banyak sekarang ni kan...hehe..tapi dan2 jugak ko baca kan..




katahatiku1: yeaaa...memang enrty ini.untuk update blog jer..untuk blog ni terus up..kekeke...so,takde motip
katahatiku2: hehh? i suka membaca??takde la suka...tapi suka la jugak kan..yer la..persediaan masa depan..buku2 yang tak habis baca tu pun tak tahu bila akan habis dah...tengokla nanti camne..novel pun layan tapi tak sehebat zaman kegemilangan dengan sep2 cuci dulu la.....
katahatiku3: cuba mencari buku sebaik mungkin untuk dimanfaatkan dan diambil hikmahnya....sebulan ok i google sumer wishlist ni.



2 comments:

Mista braderlove said...

borong sakan BB1M cik kak ! Haha.. Fuhhh. banyak tu... :D

uci ulala said...

hehe kita berbeza nampaknya..
saya xboleh baca novel english,,xmasuk feel..
tp kalau buku cam men are from mars tu saya kena baca yg english version..heheh

best nampaknya semua buku2 di atas..
=) happy reading.