22 November 2012

#OnlyInMMP


Assalamualaikum....

Selesai format laptop, bukak newfeeds facebook,terus nampak mira (geng2 sep cuci aku) share picture #OnlyInMMP twitter.Terus bukak.

Dan gelak kuat-kuat bila ingat semula kenangan-kenangan kat MMP..really miss MMP.. Maahad Muhammadi Perempuan Kota Bharu Yes, saya bekas pelajar MMP. Walau ada yang tak percaya saya adalah lepasan Maahad, hakikatnya Maahad banyak mengajar saya erti hidup dan kehidupan.

Di Maahad, saya kenal tamrin, usrah, tahajjud, dhuha, yasin setiap hari, mathurat setiap hari. Walau sekarang saya tak seistiqamah dulu, saya tetap bangga bahawa saya lepasan Maahad dan Maahad yang mendidik saya menjadi seperti hari ini.

Dulu, saya kurang suka dengan Maahad. Hoii...serius, sekolah paling strict woo, sape suka kan?Tapi saya rindu semua kenangan dulu-dulu. Berdebar-debar time nak buat kesalahan.HAHA. Dulu, walau saya punya jawatan dalam organisasi yang agak penting di Maahad. Ada aku kesah?

Tapi, dulu takde la jahat mana kan.(ehh...ayat macam sekarang jahat gila-gila la..hehh). Biasalah, jiwa remaja. Nakal itu mesti. Kalau tak nakal, tak nikmati hidup sebenarnya. Alangkan dulu pun saya nakal, sekarang saya di UMP, nakal itu tetap ada.HAHA.

Kalau dulu, ada geng sep2 cuci, di UMP ada geng gegurl2...haha..kat mana-mana mesti ada geng hehh? Haruslaaa kena meriah ye dak?

Saya sedikit pun tak menyesal dengan kenakalan dulu kerana ia satu pengalaman.HAHA.Lari dari usrah dan kena rotan di tapak tangan masa thobur itu dah biasa. Dulu selalu berkejaran dengan dhobitah (pengawas) , di UMP berkejaran dengan guard UMP.


sebab MMP hanya ada girls, so nak baring tidur2 atas padang..feel free...kitorang suka cabut-cabut rumput atas padang kalau buat thobur or usrah atas padang. Ntah nape ntah cabut rumput, untung tukang kebun MMP takyah mesin rumput daaa...doa waktu pagi wajib dibaca dan semua orang memang automatik berhenti berjalan,makan, or apa2 jer laa...kat mana nak cari tempat gini?


Dulu ambik  berpuluh2subjek dan boleh belajar dalam tempoh setahun jer dan boleh pulak skor, tapi sekarang hanya 6 7 subjek dalam tempoh 6 bulan,tak mampu da nak jadi sehebat dulu. Juga tak tahu kenapa. Dan result mesti kena tinggi kalau tak memang kena bebel time thobur(perhimpunan)..hehe. Takleh pakai tudung singkat,nanti kena pakai tudung labuh warna hitam atau telekung sembahyang sampai habis satu hari sekolah tu.Tak ke malu?haha..itulah MMP.


Time thobur tak pernahnya duduk dalam barisan satu kelas yang sama,mesti duduk dengan geng-geng sebab nak borak punya pasal.Tak habis-habis borak dan gosip. tak pernah habis..Biasala girls right? Dan sebenarnya, sebab ramai punya pasal, tak jumpa pun barisan kelas tu. Dan cikgu-cikgu pakai tudung labuh bukan terbatas pada ustazah sahaja, teacher Kimia, Bio, Bi pun ada pakai tudung labuh. Bawa handphone adalah dosa besar di MMP ok?hehe


Dulu dan sekarang. sebab MMP berada di tengah-tengah bandar KB, maka tempat-tempat  seperti Mall dilarang masuk.Padahal bukan Mall sangat pun. Pelajar MMP memang takleh masuk PT, KFC, Parkson bagai, tapi semua wat bodo jer.Masuk buat tak heran jer, jumpa ustazah tengah shopping terus menyorok belakang rak-rak barang.haha..pengalaman sendiri ok.Minggu depan ada thobur, nama kena announce sebab masuk PT.Masuk PT bukan nak beli barang tapi nak rasa aircond sebab panas sangat.


Denda sebab masuk Parkson adalah baca Yassin depan Parkson.Ko hadoo??MMP kofem-kofem ada. Hambek,dahla Parkson tu tengah2 KB, ada stesen bas, ada Pasar Besar Siti Khadijah, ada KBTC, semua tengok. Tengah bertahlil depan Parkson ramai2. Dulu malu la kan, tapi teringat dan bayangkan suasana, nak tergelak pun ada.



Baca semua hashtag OnlyInMMP buat saya rindu dengan bumi tarbiyah itu. Dalam tak suka disitu, dalam rasa nak pindah ke sekolah asrama penuh, akhirnya habis jugak 5 tahun disitu.

Kalau skema sangat pun tak best. Harus ada perasaan debar-debar time bawa novel, liquid paper, handphone etc.haha...nampak dhobitah, terus kecut perut. Masuk BD (Bilik Disiplin) tu rasa cam masuk penjara sementara. Suka pergi pasar besar waktu pagi masa kelas tambahan form 4 semata-mata nak usha budak laki yang tolong mak dia jual kuih.hehe


Walaupun MMP strict, tapi semuanya strict bersebab, dulu masa remaja, memang nak marah atas segala denda yang dikenakan. Tapi bila dah boleh fikir ni, itulah didikan terbaik dari ustaz ustazah cikgu teacher buat kami pelajar MMP. Dan semestinya bekas-bekas pelajar MMP tidak pernah berkecil hati dan kecewa dengan denda-denda yang diberikan. Sebab kami semua rindu dengan trademark2 MMP. MMP sememangnya terbaik.(haaa..yer la kan..sebab ko kuar maahad dah, ce ko study maahad semula, kofem2 mesti guling2 tiap malam fikir apa strategi untuk esok ..haha... mesti akan ada yang fikir gini)

Saya tak pernah menyesal masuk Maahad
Saya tak pernah menyesal jadi nakal dulu
Saya tak pernah menyesal bila nama masuk masuk BD
Saya tak pernah menyesal bila ada kawan-kawan yang terbaik dan segeng
Saya tak pernah menyesal bila gila-gila dulu

A memory is what is left when something happens and does not completely unhappen.  



katahatiku1: Entah bila ntah nak melawat MMP..
katahatiku2: Saya pernah kena rotan sebab ponteng usrah.haha.Jadi naqibah pun ponteng usrah.haha.
katahatiku3: Saya rindu sep-sep cuci ;(
katahatiku4: Kredit tuk semua pen'twit', mohon izin print screen ya.





3 comments:

dr.ashiya said...

rindu... wuwuw :'(

dr.ashiya said...

mu usha sapo tu qlah?? baru ku tahu...hahaha

qeela said...

haha..rindu jugak...alaaa..ada kan..masa kelas tambahan form 4 dulu..sokmo g pasar waktu pagi nak beli kuih...hehe