11 February 2015

Nasihat Buat Kamu

Assalamualaikum.

Semalam,tengah kalu-kalut kerja,dapat dua whatssap dari kawan baik,sorang lagi dari junior.Junior UMP yang kami tak pernah jumpa face to face,tetapi terasa hangatnya ukhuwwah antara kami.

Aku bukanlah orang yang selayaknya dan terbaik dalam menasihatimu.Aku sendiri kadang-kadang hidup terumbang-ambing.Tetapi,aku cuba sedaya upaya untuk memberi apa yang kamu perlu.

Haihh,aku patut jadi kaunselor dah ni.Apa yang aku nasihati ini,adalah untuk diri aku sendiri jugak.Sambil-sambil aku update blog kan.Lagipun dah janji dengan Nenes (bukan nama sebenar) dan Aja (bukan nama sebenar) untuk mengarang dalam blog.

Buat Nenes (bukan nama sebenar) yang punya masalah tempat kerja dimana terpaksa mengajar suubjek yang diri sendiri tidak faham,tidak mengerti dan tidak expert sehinggakan student request untuk tukar lecturer.Moga ALLAH permudahkan urusan Nenes.Besar pahala seorang pendidik.

Apa yang aku mampu nasihatkan,banyakkan doa dan solat hajat.Baca Al-Quran.Tapi janganlah sampai ko taksub.Faham ke idak taksub?Means,satu al-quran tu merupakan jadi panduan kita.Bukan hanya certain-certain saja.Aku tahu ketika kau letih dan putus semangat,ko selalu bukak quran random dan baca terjemahan dia.Aku tak cakap itu tak bagus.Tapi janganlah sampai taksub.Kadang-kala itu sebagai ujian untuk kau.Mana pergantunggan kau.

Janganlah setiap kali kau rasa nak cari jawapan,kau selak quran random,dan bila kau rasa tak kena dengan jawapan hati kau,kau mula gelisah.Mencari mana satu arah tuju kau.Sepertinya itu ujian buat kau.Seolah-olah menjadikan Quran sebagai tempat penyelesaian yang kau inginkan.Terlalu bergantung.Bukan aku tak suka Al-Quran.Cumanya...how to explain ehhh?

Contohnya mudah,kita sudah tahu bahawasanya Solat Dhuha itu antara cara memudahkan rezeki.So,setiap hari kita solat Dhuha,dengan harapan Allah akan mempermudahkan rezeki kita.Tapi,kita hanyalah duk melangut tengok tv,usaha tidak,perkara-perkara mungkar lain selalu buat,hanya bezanya solat dhuha moga dimurahkan rezeki.Konsepnya,begitulah.Hanya bergantung sepenuhnya pada solat Dhuha,tapi usaha tiada.Sebab itu,kita disarankan agar solat dhuha untuk meraih nikmat dan kasih sayang allah bukan semata-mata rezeki.

Ya,aku faham,bukan kau tidak pernah usaha.Kau cuba sedaya upaya.Jika tidak,sudah pasti kau tidak sampai ke tahap ini bukan.

Btw,im proud of you nenes.Berjaya menghabiskan master.Menjadi lecturer.Cumanya,kau diuji sedikit untuk berhadapan dengan management company macam tu.Kesimpulannya,jika ia terbaik buat kau,buatlah apa sahaja as long as tidak melanggar syariat.Satu lagi,pandai buat pandai tanggung.Jangan risau.Aku sentiasa ada untuk dengar segala luahan perasaaan kau.Aku tahu aku tak pandai nak nasihat bagus2 untuk orang master macam kau.hehehe...tapi tula..kuatkan mujahadah kau.Kuatkan doa kau dengan Allah.Allah sentiasa dengar segala rintihan kau kan.Kalau bukan sekarang,sekurangnya-kurangnya yang sebelum-sebelum ini kan.

Semoga Allah sentiasa menyayangi dan memudahkan segala urusan Nenes.


katahatiku1: Al-fatihah untuk hati sendiri yang sentiasa mengalah!
katahatiku2: Sejak-sejak dah nak abis ni,makin kuat pulak update blog.muahaha..

0 comments: